Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα τελέστηκε Ιερά αγρυπνία, η αρχαιοπρεπής θεία λειτουργιά του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Κατά την διάρκεια της αγρυπνίας είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου.

Η Παλαιοχριστιανική αυτή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τελέσθηκε έξω από το Ιερό Βήμα,στη μέση του σολέα του Ιερού Ναού, όπως γινόταν τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, για να μπορούν να δουν τα τελούμενα οι πιστοί και να συμμετέχουν συμπροσευχόμενοι στην Αρχαία αυτή Λειτουργία και κοινωνούντες το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου στο τελεσιουργούμενο μυστήριο των μυστηρίων, την Θεία Ευχαριστία.

Η θεία λειτουργία του αγίου Ιάκωβου του Αδελφόθεου είναι μία από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες (όπως και η λειτουργία του Αγίου Ευαγγελιστή Μάρκου στην Αλεξάνδρεια & η λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών). Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, αφού αποδίδεται στον Άγιο Ιάκωβο, τον «Αδελφό του Κυρίου».

 

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ